top of page

לוח שנה גאה

ימים שחשוב להכיר בקהילה הגאה

יום הנראות הטרנסג'נדרית הבינלאומי

31/03

יום הנראות הטרנסג'נדרית הבינלאומי הוא חג המתרחש כל שנה ב-31 במרץ, ואשר מוקדש לאנשים טרנסג'נדרים ולהעלאת מודעות לאפליה ואלימות כלפי אנשים טרנסג'נדרים ברחבי העולם. החג נוסד על ידי הפעילה הטרנסג'נדרית רייצ'ל קרנדל במישיגן בשנת 2009 כתגובה להיעדר ימי ציון בקהילת הלהט"ב לנושאים טרנסג'נדרים, בהביעה התסכול שהיום היחיד הקיים הוא יום הזיכרון הטרנסג'נדרי אשר מתאבל על אובדנם של אנשים טרנסג'נדרים בגין פשעי שנאה, אך שאינו מכיר או מכבד את חברי הקהילה הטרנסג'נדרים בעודם חיים. היום הבינלאומי לנראות טרנסג'נדרית הראשון נערך ב-31 במרץ 2009.

החג נחגג באירועים של קהילות טרנס ולהט"ב ברחבי העולם – כולל ארצות הברית, קנדה, אנגליה, אירלנד, סקוטלנד, שוודיה, גרמניה וישראל. 

ובנוסף, מתקיימים אירועים וירטואליים רבים במדיה חברתית ובאתרי אינטרנט, לרבות פייסבוק, טוויטר, טאמבלר ואינסטגרם. המשתתפים פרסמו סלפיז, סיפורים אישיים, נתונים סטטיסטיים לגבי סוגיות טרנסיות, ותכנים אחרים שמטרתם להעלות מודעות ולהגביר נראות.

trans_flag_symbol_button-r239dc87acbae4a5ea866fb06fbbf41f7_k94rf_704.webp

יום הנראות הלסבי הבין לאומי

26/04

מוקד לנשים לסביות להעלאת המודעות לאפליה ולציון הישגים של הקהילה הלסבית לאורך ההיסטוריה.

מדוע לציין יום שכזה? כי גם היום, לסביות מופלות מעצם היותן לסביות, כי לא מדברות את הזהות הזו, כי קיימים טיפולי המרה גם לנשים שנמשכות לנשים, כי מסרבים להכיר במיניות ובאהבה שלנו כלגימיות. בנוסף לכל זה, ליום הנראות הלסבית יש חשיבות עצומה בעיני בקשר בין להט"ב ופמיניזם, כי נשים לסביות מופלות מעצם היותן נשים.

2560px-Labrys_Lesbian_Flag.svg.png

היום הבינלאומי למאבק בלהט"בפוביה

17/05

היום הבינלאומי נגד הומופוביה, טרנספוביה וביפוביה - הבנ"ה (International Day Against Homophobia, Transphobia & Biphobia - DAHOT | IDAHO) הוא אירוע אשר מאז 2005 מתקיים מדי שנה ב-17 במאי, ותכליתו להפחית את תופעות ההומופוביה, טרנספוביה, ביפוביה ולסבופוביה ברחבי העולם. את אירועי היום מובילה ועדת הבנ"ה (IDAHO Committee) הממוקמת בצרפת, ושנוסדה ומנוהלת על ידי לואי-ז'ורז' טן, אקדמאי ופעיל זכויות אדם צרפתי. התאריך 17 במאי נקבע כיום הבינלאומי נגד הומופוביה כציון למועד שבו הוסרה ההומוסקסואליות מרשימת ההפרעות הנפשיות על ידי ארגון הבריאות העולמי, בשנת 1990.

hand-drawn-stop-homophobia-illustration-rainbow-colors_23-2149124976.webp

אירועי הגאווה בתל אביב

סוף השבוע השני בחודש יוני

אירועי הגאווה מתרחשים מדי שנה, וחלקם הגדול מתרחשים בסביבות חודש הגאווה (יוני) להנצחת מהומות סטונוול בשנת 1969 כלפי התעמרות מצד משטרת ניו יורק עקב אפליה רבת שנים נגד הקהילה המקומית ופשיטת המשטרה על גיי בר בשם "סטונוול אין" בגריניץ' וילג', אשר הוביל לעימותים והפך לרגע מכריע בהיסטוריה של המאבק להכרה בשוויון זכויות לחברי קהילת הלהט"ב ברחבי העולם.

אירועי הגאווה המרכזיים בתל אביב מתקיימים ככלל בשבוע השני בחודש יוני והשיא הוא באירועי סוף השבוע שלו, כאשר בשישי מתקיים המצעד עצמו בתל אביב.
מצעד הגאווה בתל אביב הוא מצעד הגאווה הגדול ביותר במדינת ישראל וביבשת אסיה בהשתתפות מאות אלפי אנשים. האירוע הכולל הפנינג רב משתתפים המתקיים לפני ואחרי המצעד. המצעד עצמו נהנה מחסויות מסחריות ומתמיכת עיריית תל אביב-יפו.

למידע נוסף

Tel_Aviv_Gay_Pride_Parade_2015_(18549971060).jpg

יום הדראג הבינלאומי

16/07

יום זה מוקדש כהוקרה לאומנות הדראג  -לבישת ביגוד בעל משמעות סמלית כלשהי, אך לרוב מתייחס ללבישת ביגוד המזוהה עם התפקיד המגדרי ההפוך למינו של המתלבש.

יום הדראג הבין-לאומי נוסד, על ידי אדם סטיוארט, ב-2009, באמצעות עמוד המעריצים שלו עבור דראג קווינים בפייסבוק, במטרה העיקרית לספק לאמני הדראג את המרחב לחשוף את היצירתיות והתרבות שלהם בצורה ראויה.

International_Drag_Day_Logo_2010.png

יום השנה לרצח בברנוער

01/08

הרצח בברנוער היה פיגוע ירי שהתרחש במוצאי שבת, 1 באוגוסט 2009, בבית אגודת הלהט"ב בתל אביב, בעת פעילות הברנוער. בפיגוע נרצחו שניים - ניר כץ וליז טרובישי - ונפצעו אחד עשר. לאחר ארבע שנים הוגש כתב אישום נגד חשוד בביצוע הרצח, שבוטל לאחר שהתגלה שהחשוד הופלל לשווא על ידי עד המדינה ושהוא אינו הרוצח. הרצח טרם פוענח.

למידע נוסף

Atzret_8.8.2009.JPG

יום הגאנקל (gay uncle)

14/08

או כפי שהם מכונים – Guncle (שילוב של המילים Gay ו-Uncle), הוא סיבה לחגוג את הקשר המיוחד בין הדודים הגאים לבין האחיינים, להעניק לדודים תחושה טובה שהמשפחה שלהם מקבלת אותם בלי קשר למיניות שלהם, אך במקביל גם מקבלת את המיניות שלהם.

אנשים חוגגים את מועד זה על ידי פרסום תמונות של אנשים גאים עם אחיינים ואחייניות באמצעות ההאשטאג #GunclesDay, #GayUnclesDay או #NationalGunclesDay

יום הדודים הגאים התחיל כקמפיין האשטאג של המדיה החברתית #GayUnclesDay באוגוסט 2016. הרעיון הגיע ממשתמש פייסבוק מפלורידה, סי. ג'יי. הטיר.


למידע נוסף

Screenshot-2019-10-05-at-1.webp

יום היציאה מהארון הבינלאומי

11/10

יום היציאה מהארון הבינלאומי (באנגלית: National Coming Out Day, בקצרה NCOD) הוא יום מודעות שנתי של הקהילה הלהטבפא"קית אשר מצוין ב-11 באוקטובר. התאריך נקבע ב-1988.
יום היציאה מהארון הבינלאומי מצוין אחת לשנה על מנת לחגוג יציאה מהארון, העלאת מודעות לקהילה הגאה ולזכויות הלהט"ב. בעשורים הראשונים לציון יום זה, יום היציאה מהארון הבין לאומי צוין על ידי אנשים פרטיים או ציבוריים, לרוב באמצעות המדיה. בשנים האחרונות בהן נושאים העוסקים בקהילה הגאה עולים יותר על סדר היום הציבורי ומקבלים יותר מודעות, יום היציאה מהארון הבינלאומי מצוין כיום חג של הקהילה הלהט"בית, החוגגים את היום מציינים אותו לרוב באמצעות סמלי להט"ב כגון דגל גאווה או משולש ורוד.

ba015ef76cbe79e.png

יום הזיכרון הטרנסג'נדרי

20/11

יום הזיכרון הטרנסג'נדרי חל מדי שנה ב-20 בנובמבר, לזכר אלו שנרצחו כתוצאה מטרנספוביה, וכדי להעלות מודעות לאלימות המופנית כלפי הקהילה הטרנסג'נדרית.

יום הזיכרון הטרנסג'נדרי נוסד בשנת 1999 על ידי גוונדולין אן סמית' כדי להנציח את ריטה הסטר, אישה טרנסג'נדרית שנרצחה באלסטון, מסצ'וסטס. בשנים הראשונות, היום הוכר בעיקר במסגרות אינטרנטיות, אך מאז התפתח ליום פעולה בינלאומי. בשנת 2010, פעילויות לכבוד יום הזיכרון התקיימו ביותר מ-185 ערים בלפחות 20 מדינות.

למידע נוסף

TDOR-image-scaled.jpg

יום האיידס העולמי

01/12

יום האיידס העולמי מצוין ב-1 בדצמבר מדי שנה ומוקדש להעלאת מודעות העולם למגפת האיידס הנגרמת על ידי התפשטות נגיף האיידס, אחת המגיפות הקשות בהיסטוריה האנושית. 

הרעיון של יום האיידס העולמי נולד בשנת 1988, בפיסגה העולמית של שרי בריאות לקידום תוכניות למניעת האיידס. מאז, אימצו את ציון יום האיידס ממשלות, ארגונים בינלאומיים וארגוני צדקה במדינות רבות.

במהלך יום האיידס העולמי מעודד הארגון את הציבור לארבע פעילות:

*ענידת סרט אדום
*שיחה עם אחרים על נושא האיידס
*מחויבות לפעילות חברתית בנושא האיידס
*תרומות למחלה

בישראל מציינים את יום האיידס העולמי ב"חסות" הוועד למלחמה באיידס, על ידי הפצת מידע ומדבקות ברחובות הערים הגדולות, ואף בחלוקת קונדומים במרכזי בילוי. ב-1998 הכריז הוועד למלחמה באיידס לראשונה על קיום שבוע המודעות לאיידס הייחודי למדינת ישראל, הסובב את יום האיידס העולמי, עקב הבורות הרבה וההתכחשות לאפשרויות ההדבקה בנגיף ה-HIV ששררה בקרב הציבור בארץ.

למידע נוסף

1-december-world-aids-day-card.jpg
bottom of page